Assalamualaikum pembuka bicara,
Hello kawan-kawan !
lama tak conteng conteng kat sini..
rindu, memang terasa rindu
dan..lantaran desakan hati
tibalah hari ni untuk melepaskan rindu
tibalah hari ni untuk melepaskan rindu
ewahhh..haha
ok ok, i am going to share with you guys about my success
Kejayaan membuat kuih ONDE ONDE atau sesetengah orang call it 'KUIH GULA MELAKA'
ahah, memang sounds macam poyo
mesti korang kata
"eleyh, buat onde onde pun nak kecoh"
-____-"
-____-"
alaaaa, sebab this is my first time, did it on my own
and i am so proud with it.so, no matter what, i must share it..teeeeehehehe. poyo lagi!
bila plan nak buat,lepas tu terus godek godek la resipi, dengan bantuan cik g00gle
(segalanya dihujung jari anda..wahhh gitu.haha)
lepas tu terus g beli barang barang
ohhh,very the semangat kan..
sebab rasa mengidam sangat nak makan
dah macam ibu ibu mengandung dah,haha.
maka, berkat kegigihan dan ketekunan dalam mendapatkan apa yang diinginkan,
bila plan nak buat,lepas tu terus godek godek la resipi, dengan bantuan cik g00gle
(segalanya dihujung jari anda..wahhh gitu.haha)
lepas tu terus g beli barang barang
ohhh,very the semangat kan..
sebab rasa mengidam sangat nak makan
dah macam ibu ibu mengandung dah,haha.
maka, berkat kegigihan dan ketekunan dalam mendapatkan apa yang diinginkan,
hasilnya...
taraaaaaaa...
maap,QUALITY GAMBAR KURANG MEMUASKAN |
tapi, white colour. eheh.
sebab aku tak letak pewarna hijau @ perasa pandan
kenapa aku tak letak?
sebab tak ada kat umah, dan malas nak beli, so aku buat ikut resipi aku suka suka hati je^_^
anyway, resipi memang mudah, and i am so eager nak share:
BAHAN-BAHAN ( yg sebenar2nya :D):
- 2 cawan tepung pulut
- air pandan + pewarna hijau
- 1/2 biji kelapa parut
- 2 ketul ( ketul ke eh (?) ) gula melaka (lepas tu potong dadu kecik kecik)
- sedikit garam
CARA-CARA :
- Bancuh tepung pulut dengan air pandan sikit-sikit sampai adunan boleh digentel. Campur jugak sikit pewarna hijau.
- Ambik adunan sebesar ibu jari (nak besar lagi pun boleh :) ), then penyekkan.
- letakkan gula melaka kat tengah2, lepas tu tutup balik dan bentukkan bulat
- panaskan air sampai mendidih, then masukkan kuih yang dah dibulatkan td
- tunggu sampai kuih tu terapung, baru angkat, then tos dlm tapisan.
- salutkan kuih yang dah diangkat td ke dalam kelapa parut yang dicampur sedikit garam
- SIAP!
ni kuih kedua yang aku cuba buat this month
kuih pertama is....
OK, KELAKAR, BYK SAIZ -____-" |
rasa? eheh, malu la, need MORE & MORE improvement :)
KESIMPULANNYA;
di mana ada kemahuan, di situ ada onde onde.hehehe
No comments:
Post a Comment