Wednesday, April 10, 2013

KECOH ISU PELAJAR 'MAIN BELASAH-BELASAH"


Bismiilahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum

Dah kecoh, dah tersebar luas video pelajar belasah ketua kelasnya.
Saya baru tengok tadi.
Ouch, berderau juga darah ni haaa bila tengok. 
Mula-mula yang terdetik kat hati : ALAHAI ADIK-ADIK, KENAPA SAMPAI MACAM TU SEKALI?

Saya cuba letakkan diri saya kat tempat kedua-dua keluarga : MANGSA DAN PEMANGSA.

Kesimpulannya, kat dua-dua tempat, saya SEDIH.

  • Pertama dah tentu la sebagai keluarga MANGSA, saya sedih ahli keluarga saya dibuat 'main belasah-belasah'
  • Kedua sebagai keluarga PEMANGSA, saya sedih kenapa pendek akal fikiran dia, tak takut ke kalau masuk penjara, tak cukup sempurna ke didikan yang diberi untuk hormat orang lain?


ITU YANG SAYA RASA. ANDA?

Saya tak nak dah share video tu. Saya tak mampu nak tengok. Mau meleleh keluar air mata.

Tapi saya baca komen-komen 'FACEBOOKER'  yang melambak dekat video-video yang dishare tu.

Oh, pun menyedihkan.

Gaya bahasa, tutur kata sangat tak mencerminkan nilai-nilai murni.
Anda marah dengan tindakan pelajar tu, tapi respon anda sangat menjengkelkan!
Keluar macam-macam kata-kata kesat. Itu contoh yang baik?
Kalau macam tu la, jangan salahkan pelajar tu, salahkan dulu keadaan sekeliling dia yang sangat-sangat membantu dan menggalakkan wujudnya aktiviti 'MAIN BELASAH-BELASAH'

Tak faham?
Pergilah baca komen-komen yang ada satu persatu.
Komen yang baik dan membina tu memang ada, ALHAMDULILLAH.

Contoh macam officemate saya, baru bergelar ibu, dia lebih risau macam mana nak besarkan anak dia nanti, risau dengan pengaruh sekeliling, instead of mencaci maki orang yang kita sendiri tak tahu kehidupannya macam mana.

Saya mohon, hindarkanlah komen dengan kata-kata yang mencaci maki menyumpah seranah budak tu.
Lebih baik doakan yang baik-baik untuk dia. 
INGAT! Kata-kata tu satu doa. 

Kalau tak, anda sama je macam dia. Peace!

p/s: Ini pendapat saya. Anda ada pendapat anda?

p/s/s : A PERSON IS INNOCENT UNTIL PROVEN GUILTY


LOVES;
 

Wednesday, April 3, 2013

TARGET VS COMMITMENT


Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum,

Apa yang anda faham tentang TARGET & COMMITMENT?
Perlu ke? 
SANGAT PERLU OKAY RAKAN-RAKAN ADIK-ADIK SEKALIAN!

Sebab apa? sebab bila ada TARGET, baru kita akan susun strategi. Bila dah ada strategy, masa tu lah kita kena ada COMMITMENT. Maksudnya? ISTIQAMAH. 

Simple rule.

eheh, nampak mudah, tapi sebenarnya mencabar. TARGET mungkin senang.Nak ISTIQAMAH tu yang ehem ehem sikit. kikiki. Takpela, kalau nak berjaya, nak tak nak kena jugak kan. Walaupun jalan pelan pelan macam siput, lama-lama sampai jugak ke puncak. Nyanyi sikit lagu menuju puncak tu kasi semangat berkobar-kobar. eheh.

Saya copy sedikit input dari kak Beeha Yunos dari "OUR TEAMWORK" :
Bayangkan..kita nk gi langkawi ni..dlm kepala dah siap target nk beli cokelat,pinggan mangkuk mase kat langkawi..ok enjin kete dah start..mula drive..50km..80 km..pastu benti..agak2 smp x kat langkawi n dpt tak beli cokelat n pinggan td?

Target dah ade ni..nak uv 2000uv..hari first..dah start update blog,update status,blogwalk ing,promo, RCA..hari kedua ok lg..ketiga dah x buat..agak2 end mnth dpt tak target yg kita nk tadi.
Disinilah dtgnya COMMITMENT..IST IQAMAH..tanpa usaha yg berterusan mmg susah utk kita berjaya dlm sst perkara..sbb tu penting ade MASTERCHECKLIST ..setiap hari check n tick perkara yg dh buat..cuba istiqamah semampunya. InsyaAllah..we' ll see the difference. Tanamkan dlm hati utk commit pd apa yg kita sedang buat..br x jd hangat2 tahi ayam kan? B-) dan barulah $$$$ will follow~~~

-------------------------
Renung2kan dan muhasabah diri sendiri jom..
Nak hasil yg LUAR BIASA kena ada usaha yg juga LUAR BIASA
Nak income bonuss berrrangka2, kena jugak ade usaha yg konsisten
So, mulakan skrg..letak komitment yg tggi, kena konsistent, sbb ini yg kite pilih dan mahukan..

Kenapa saya nak share yang ni? 
Sebab saya perlukan motivasi sebegini untuk lebih berjaya dalam bisnes saya . Anda bagaimana? 
Jom sama-sama usaha dan berjaya! InsyaAllah :)

Feel free to visit https://www.facebook.com/pages/Istana-Vitamin/652769321404627

Like ·  ·  · 8 hours 



Wednesday, March 6, 2013

BUSINESS!

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh

Alhamdulillah, rasanya semangat baru dah hadir dalam diri ni.
Dia dah mai..dia dah mai.. 

Saya rasa saya perlu berusaha lagi kuat untuk tambahkan mutu kehidupan saya dan keluarga.
Dulu masa study, saya buat bisnes topup. Alhamdulillah, sambutan yang sangat menggalakkan, Untung tak banyak, tapi saya puas hati sekurang-kurangnya saya tak mengharap sangat duit belanja dari mama ngan ayah saya. Saya puas hati lagi sebab dapat mudahkan urusan kawan-kawan saya. :)
Betul, saya tak ambil banyak untung pun. 
Bila dah habis belajar, perniagaan saya terhenti sebab kat rumah saya susah nak dapat customer. (walaupun hakikatnya saya rindu nak jual topup macam dulu-dulu).kihkihkih. 

Alhamdulillah, sekarang saya dah berkerja. Lagi lah tak harap duit mama ayah. Dah ada gaji sendiri kan. Tugas saya pulak bagi duit kat mama ayah. Gaji saya tak banyak. Cukup2 makan kata orang. So, duit bagi mama ayah pun ala kadar je.

Belajar tinggi-tinggi, tapi saya belum capai impian saya untuk jadi seorang peguam. Panjang kisahnya. Cukuplah saya katakan kami seakan2 teraniaya. Sobs. hihi. Tapi takpe la, saya rasa saya kena bersabar lagi. Allah tengah menduga saya dan rakan-rakan. :) POSITIF..POSITIF.. *oh mungkin saya perlu buat satu post khas pasal ni untuk buka mata awak-awak semua. hiks.

Bagi saya, kehidupan saya yang sederhana begini dah cukup bagus, cukup bahagia. Ada keluarga yang bahagia. Tak ada kereta mewah, tapi saya tak perlu semua tu. Cukuplah mereka-mereka yang sentiasa cuba buat saya ketawa dikala saya sedih. Kami tak dapat melancong luar negara. Mahal. Tapi saya tak kisah, sebab bagi saya, duit yang ada saya kumpul  lepas tu saya nak pergi MEKAH. Sekurang-kurangnya saya nak mama ayah saya dapat pergi. Saya kena kumpul duit untuk itu. Lepas tu, baru saya boleh fikir untuk diri saya :). Tak tak, bukan nak kata saya baik, tapi itu tanggungjawab yang saya rasa perlu. Kalau bagi awak awak tak perlu, itu hak masing-masing. hihi.

Maka, (wah maka gitu) tahun 2013 ni rasanya tahun permulaan saya untuk kembali ke alam yang fana. (eh alam bisnes). Saya percaya pada rezeki Allah yang ada dimuka bumi ni. So saya berbisnes. Buat masa ni saya cuba dengan PROGRAM DROPSHIP dulu. Sebab saya tak ada modal yang banyak. Saya nak belajar dari bawah selok-belok perniagaan. Alhamdulillah, lepas survey-survey, saya dapat beberapa supplier yang boleh dipercayai dan senang untuk berurusan. 

Saya masih lagi mencari supplier untuk business berasaskan dropship saya ni. Kalau ada, bolehla gtau saya ye. hihi. Mudah-mudahan dengan membantu saya untuk maju, Allah murahkan rezeki anda.  Hiks :)

Sambil-sambil tu bolehlah lawat website saya :- 


2)SHOPMESHOPBYFAFA (BLOGSHOP)

LOVES;

Friday, March 1, 2013

SIKAP PEMANDU


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh


Hari ni terasa nak bicarakan soal sikap. Higlightkan : SIKAP!. Nak kecilkan skop lagi, SIKAP PEMANDU. Sila buat karangan tidak melebihi 150 patah perkataan dan hantar sebelum pukul 12 tengah malam ini.


.....
.....
.....
.....


Huehuehue. Bajet cikgu.

Macam ni lah, kalau korang seorang pemandu kereta mahupun lori mahupun van  mahupun bas sekalipun, korang mesti tension tahap max kalau jalan jem teruk kan. Apatah lagi di saat dan ketika pergi dan balik kerja. Sangat menguji keimanan. wuhuuuu.

Bagi saya, setiap kali jalan jem teruk, saya akan jadi pemerhati. Memerhati sikap manusia. Macam mana manusia-manusia, yakni kita-kita ni menghadapi saat-saat macam tu sebagai pemandu.

Yang ke satu.
Eh, yang pertama sekali : SIKAP HORMAT 

Bawak kereta pun perlu ada sikap hormat ye kawan-kawan. Jangan ingat jalan lalu depan orang tua je kau kena tunduk mintak lalu. Tambah-tambah time jem. Tolonglah bagi signal kalau nak potong barisan pun. Saya memang suka bagi signal . kihkihkih. Jadi, saya marah sangaaaatt kalau ada kereta yang tak bagi signal bila nak potong line. Atau saya juga saaaaaangat marah kalau kereta dah bagi signal, tapi awak tambahkan lagi speed kereta awak. Alahaiiii.. sangat tak ada manner tau! Janganlah macam tu. Bagi je some space. Kalau awak tambah speed lepas tu kereta tu pun masuk menggila, apa akan jadi? THINK!

Yang kedua : TOLAK ANSUR

Ini pun penting. Bawak kereta pun kena ada tolak ansur. Sebab jalan tu bukan jalan kita sorang yang punya. Sepanjang pengalaman dengan jem ni, apa yang saya nampak, puncanya bila masing-masing tak nak mengalah. Bila tak nak mengalah, itu yang bertambah jem. Sebab stuck dekat satu tempat tu punyaaaaa la lama. Satu kereta nak masuk kiri, 5 kereta yang tak bagi. Boleh imagine ruginya masa stuck dekat situ je. Seriously, saya pernah buat cuba jadi lebih bertolak ansur. Saya bagi je kereta masuk depan saya, untuk kurangkan stuck. Kereta belakang saya pun kebetulan buat macam tu. And the result is WOW!  Perjalanan lepas tu pun jadi sangat smooth. Allahuakbar!


Yang ketiga : SABAR

Bersabarlah sebab sabar tu separuh daripada iman. Pernah kena follow rapat oleh kereta belakang? Mesti pernah punya. Tambah-tambah bila kita dekat line 1 highway. Dari jauh dah nampak kelinat dia yang mak aiiiii laju gila! Anda tengok speed meter anda --> 110 km/j. Maximum speed in highway!  Perlu ke saya pun tambah speed saya supaya kereta belakang tak follow rapat? Jawapan saya TAK! Sebab ?  Saya dah sampai had maximum speed. Kalau ada speed trap, saya yang kena bayar, bukan dia! haha. Lagi satu sebab, itu memang had maximum, jadi kenapa perlu saya tambahkan kelajuan walaupun saya di lorong 1. Jadi dia yang sebenarnya kena kurangkan speed. haha lagi. 

Saya pernah buat macam tu. Saya maintain kan speed saya sebab tak nak bahayakan diri saya atau sesiapa saja. Kereta belakang makin mencucuk.Tapi saya tak ada pilihan sebab tak ada ruang untuk saya masuk line 2. Apa pilihan saya? AWAK FIKIR. Kalau awak, apa yang anda lakukan?

Jangan kata saya kejam, atau tak faham kot kot awak ada ermergency. Saya faham. Tapi saya pun tak nak bahayakan diri saya. Sebab tu, saya still bagi kereta yang mencucuk saya tu laluan, HANYA bila line 2 memungkinkan saya untuk masuk.

DAN! Abang-abang pakcik pakcik yang bawak bas tu, tolongggggglah. Jangan lah bawa laju sangat. Tambahan malam-malam tu. Laju sangat pakcik oi. Ada 120/130 km/j rasanya. Terhoyong-hayang bas tu saya tengok. Lepas tu zup zap sapppp suppppp ke kiri ke kanan bas awak macam bawak basikal je. Anda bawa raaaamaiii penumpang. So, please behave!

Oh lagi satu, tolong jangan bawa terlalu perlahan. Sebab itu pun bahaya!

Persoalannya di sini :- 

Dimanakah relevannya halaju maximum highway dengan total speed meter yang ada di kereta? hehe..tetiba :p


CONTENGANKAKI:-
Decrease your speed, increase your patient! 
Give respect and earn more respect!

Oh tiba-tiba guna kata ganti nama SAYA. Boleh kan? kihkihkih

LOVES;

Wednesday, January 30, 2013

KULIT BUKU KULIT MANUSIA

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh,

Ramah-tamah
Sila takrifkan. apakah maksud ramah-tamah.

Baik hati
Sila takrifkan. apakah maksud baik hati

Sombong-mombong
Sila takrifkan. apakah maksud Sombong-mombong.
Eh, sombong saja.
Sejak bila ada mombong. Mambang tanah ada la. kehkehkeh.
Malu-malu kucing
Sila takrifkan apa itu malu-malu kucing.
Jangan kata kucing tu malu. Kalau tak kena sepak.

Sopan-santun
Takrifkan.

Lemah-lembut
Sila takrifkan. Adakah lemah lepas tu jadi lembut.
Bagaimana?

Poyo
Oh itu awie.kehkehkeh.
Sila takifkan.


Kesemuanya yang tersebut di atas adalah sikap/sifat manusia. Ya, kita. Manusia.
Kesemuanya ada kaitan diantara satu sama lain.

Contoh 1:-
Kalau aku ramah tamah, adakah bermaksud aku juga baik hati?
Tidak semestinya.
Ada kaitan tak?
Ada.
Mari buat hipotesis: "Semakin ramah tamah manusia itu, semakin baik hatilah dia"

HIPOTESIS DITOLAK

Kajian sains tidak membuktikan sebegitu.
Sebab ada yang ramah tamah tapi hati busuk laksana telur tembelang.Eww.

Contoh 2:-
Muka nampak sombong, maka aku tak baik hati, tak sopan santun, apa lagi lemah lembut.
Cuma Poyo.
Benarkah?

Sila buat hipotesis sendiri dan lakukan eksperimen.

Contoh 3:-
Aku malu-malu kucing, maksudnya aku sombong

Hipotesis?
Semakin malu manusia itu, semakin sombonglah dia.

Buatlah eksperimen. Lepas tu habaq mai na.

 -----------------------
"DONT JUDGE THE BOOK BY ITS COVER."
Alahai, cliche sungguh.

Apa keadaan sekalipun, cuba dekati manusia itu walau mukanya tak secantik Siti Nurhaliza, walau kulitnya hitam macam Black Mentor, walau mukanya asam boi, walau berkerut seribu dahinya. Selami peribadi dan hati. Bukan hanya di dasar lautan saja.

Ingat, jangan menilai seseorang manusia itu selagi anda belum kenali manusia itu secara mendalam ataupun untuk tempoh yang lama.
Lain manusia, lain caranya.

Contohnya aku.
Walau mukaku tidak rupawati, tidak juga ramah-tamah, tidak juga sopan santun mahupun lemah-lembut, tapi hatiku baik walaupun aku pemalu. Pemalu bukan sombong. Maka, dekati aku. kehkehkeh.


Contengankaki:-

InsyaAllah kita sama-sama hiasi diri dengan peribadi yang menyenangkan :)
Sedang berusaha ke arah yang lebih baik
Doakan

LOVES



Friday, January 18, 2013

SYUKUR

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh

SYUKUR
Terangkan erti SYUKUR.
Terangkan padaku
Kukira ku jahil, masih jahil dalam mengenali SYUKUR.
Apa itu SYUKUR? atau bagaimana?atau siapa?

GOOGLED

SYUKUR
bersyukurlah. walau apa jua keadaan. walau apa jua situasi. SYUKUR.
ucapkan Alhamdulillah.
kerana apa jua yang Allah berikan itu adalah kurniannya yang tak ternilai.
diberi hujan. bersyukurlah.
diberi matahari. bersyukurlah.
diberi gemuk. bersyukurlah.
diberi kurus melidi. bersyukur.

kerna apa?
kerna itu kurniaan Allah.

kerna apa?
kerna Allah tahu itu yang terbaik buat kita. buat aku. buat kamu. buat dia. buat semua.

kerna apa?
kerna disebalik setiap kejadian Allah, ada hikmahnya.

Allahuakbar.

Ucaplah Alhamdulillah.

Diberi keputusan SPM 10A1. Misalannya.
Ucaplah ALHAMDULILLAH. Puji ALLAH dulu. Berterima kasih pada Allah dulu.
Barulah disusuli berterima kasih kepada ibubap kaum keluarga sahabat handai guru guru.

Diberi seorang Isteri/Suami peneman hidup.
ALHAMDULILLAH.
bersyukurlah kerana Allah tidak membiarkan kita keserorangan biar hitam putih gemuk kurus berkawah muka berpanau mukanya. Kerana itu rezeki yang Allah beri.

Allah maha penyayang.

Bersyukurlah.
ALHAMDULILLAH.

[syarfa fafa /18012013/6.16pm]









Wednesday, January 16, 2013

HATI

Hati
Merintih
Merindu
Merasa
Menyintai

Hati
Tersentuh
Terpaut
Terluka
Tertutup rapi

Hati
Sayu
Sayang
Simpati
Selembut-lembutnya
Sekeras-kerasnya

Hati seorang wanita
Keras.
Benar. Keras teramat.
Namun usah dirisau.
Lalukan sahaja air nan dingin padanya, sejuklah ia, lembutlah ia umpama lembutnya kerak-kerak nasi.

Kerasnya hati wanita bukan kerana egois.
Tapi kerana lembutnya.

Nah!
Fahamilah wahai Sang Adam.
Fahami hati wanita.
Fahami
Fahami
Fahami
Sepertimana kamu mahu dirimu difahami.

Fahamilah kelembutan hati wanita sepertimana kamu memahami kekerasannya walhal sebenarnya tidak.
Fahamilah.
Pasti indah.

[syarfa fafa. 16/1/2013. 5.32pm]