Sunday, March 13, 2011

bila mama berbicara.....


fafa  : tinggall  berapa  bulan  je lagi ila nak habis  belajar. harap  harap  lepas  la grad tahun ni. tapi, kalau da grad pun beum boleh nak chambering lagi.kitorang punya degree  kan belum dapat approval bar council

mama  : belum ada la yang lepas jadi lawyer?  senior2  macam  mana?

fafa  :  senior pun dengar cerita ramai yang amik nak jadik lawyer syarie la sebab takyah recognition bar
          council.

mama : owh,takyah chambering?

fafa: takyah.tapi depend on certain state  gak.ada yang  nak kena wat  chambering gak,tapi tak lama la     macam civil punya pastu kena amik test plak. 
      emmm..kalau nak kerja under government,memang  takde  masalah la.sebab jpa dah  lepas.so,bolehla apply pegawai undang undang under government.  tapi..ila  tak  berapa  minat  la ma..ila taknak jadik DPP, or SAR, or Magistrate. Ila tak berapa suka. nak kerja kat firm je.huhu

mama :  kenapa  tak  suka?
fafa : entahla. plannya.sementara nak tunggu dapat recognition  bar council, bley la ila kerja je jadik kerani ke kat mana mana law  firm, at least, dapat experience  more kat firm.then nanti bila boleh chambering,ilmu tu boleh  apply.senang sikit kan. takla terkubur macam tu je. tak kisah la gaji macam mana pun.

(mama mengangguk)

fafa : lepas tu kan mama,nak g kelas buat kek la.beajar  banyak banyak resipi, nanti  boleh  jual. best la dapat  buat yang  comel comel. 

mama : pergi la.. (sambil suggest  nama tempat untuk belajar  )

fafa : haaaa.kalau jadik cikgu macam mana ea ma.tambah belajar setahun je kan..

mama : apply je nanti, ok je kalau  jadi cikgu.  tapi kalau boleh cubalah bidang  yang  kamu belajar  dulu

fafa :  yela,memang  pon.dah belajar 6thn,takkan nak biar  macam  tu je. tapi bila fkir  pasal recognition, terus  jadik down.  :( kawan kawan ila pon ramai yang nak jadi pensyarah,lawyer syarie. tak ramai yang nak amik bidang civil. sambung belajar, macam nanti dulu kot. nak rasa pegang duit sendiri dulu.dah lama sangat belajar.

mama  : memang  taknak ke kerja ngan  government?

fafa  :  taknak,sebab nanti kena  dengan bidang  yang ila  tak  suka.  

mama :  kena mintak jugakla. kalau  government kan terjamin  sikit.  nak buat  loan rumah  semua senang.  at  least dapatkan tapak dulu nak kerja. nanti apa apahal senang.

fafa : tapi tak suka. nanti kena tukar suka suka hati.kena bahagian yang ila tak suka.


..........


fafa :  yela yela...apply jugak nanti  -____-"


Bila mama berbicara...
 

CONTENGANKAKI
ila adalah panggilan manja dirumah. =p
fyi, kenapa ada choice nak amik civil or syariah, sebab memang my degree is double degree :)

doakan kejayaanku  
semoga  segalanya  dipermudahkan..
aminnnn

4 comments:

Izad Hamid said...

all the best cik syarfa aqilah!!

CIK FAFA said...

tenkiu mohd shahrizad! :)

efyly lurVe said...

good luck yew... apply gov jgn lper.. ^_^

ZaL said...

gud luck kak..:)..nama manje kte same :p