Friday, January 14, 2011

sebentuk cincin kekal selamanya (?)

interesting topic @ Wanita Hari Ini.. today
i must say it is totally relevant topic considering the phenomenon and the increasing number of divorce nowadays
sad, but its a fact!

kalau kita tengok orang orang tua, 
their marriage last forever till death apart them
ye, memang ada yang kurang bernasib baik, but the percentage is lesser
gambar ihsan GOOGLE


bila tengok orang kawen, aku pon mula la rasa nak kawen
tapi bila tengok orang bercerai, mula la rasa takut nak kawen
tengok suami isteri bergaduh, tengok suami yang abaikan si isteri, 
belum campur lagi suami yang sibuk nak menambah bilangan isteri
suami seronok,isteri merana
hurm..lumrah hidup

 saat akad dilafaz,, aku yakin, semua wanita akan rasa sesuatu dalam diri
aku sendiri, walaupun cuma hadiri majlis akad nikah, aura tu terasa sampai aku pulak yang nak menitiskan air mata ( eheh, over kan?)
sebab bila akad nikah selesai oleh si suami, seorang wanita tu akan ada satu tanggungjwab baru

bila saat cincin disarungkan, simbol bahawa si isteri adalah hak mutlak si suami
dan dengan harapan semoga perkahwinan yang dibina berkekalan dan bahagia selamanya
janji dimeterai, hati bersatu

tapi, 
manusia kian lalai sekarang ni
isteri dianggap sekadar pemuas nafsu(?) 
tak? jangan tipu wahai lelaki. sebab itu memang naluri dan fitrah semulajadi lelaki.
kalau betul isteri dianggap sebagai satu anugerah, takkan ada kes kes dera isteri, kes kes isteri ditinggalkan kerana perempuan lain dan macam macam la

bukan nak menyalahkan kaum lelaki ataupun kaum suami, sebab masalah rumahtangga perlukan kompromi by both parties. 

talak memang halal,tapi jangan lupa, it is the most hated by ALLAH
ada satu hadith yang mengatakan bahawa 'saat talak dilafazkan, maka bergegarlah arasy Allah'

see, how Allah sangat membenci talak walaupun ianya satu perkara yang halah


bila berlaku talak, 
itulah yang menjadikan cincin yang tersarung di jari manis si isteri terlerai
simbol dirinya bukan lagi milik si suami atau dengan kata lainnya, bekas suami

sedih? mesti la sedih kan
singkap kembalii masa mula mula akad nikah, betapa manisnya saat tu
taoi pengakhiran yang menyedihkan

well,
sukar untuk mengatakan yang 'SEBENTUK CINCIN KEKAL SELAMANYA' 
sebab selagi dua dua pihak tak memahami tanggungjawab masing masing,
cincin itu mungkin boleh terlerai dari jari manis

wallahualam


semoga kita semua dapat kebahagiaan 

CONTENGANKAKI:
artis2 ni byk sangat yang bercerai.kawin cerai, kawin cerai.
lafaz cerai banyak2 kali sampai tak sedar dah talak 3..haihhh..
memang kurang ilmu agama
awak tu public figure, impact besar to society ok.






3 comments:

PinQib said...

orang perempuan ni secantik3 depa, masih kena dipilih,.
sehuduh huduh laki, measih nak memilih
heheh
Akhirnya. Confession| Untuk orang SINGLE|

n0n0i♥a'n'l said...

Semoga dapat jodoh yang baik... dan kekal selamanyaa..

Tu lah, nak pilih suami pon kena hati-hati, kena nilai betul2.. huhu..

Abhamz said...

salam, contengan yang menginsafkan...t kasih